duminică, 25 aprilie 2021

Vinurile rosii seci pe care merita sa le incerci

 Un vin bun asigura intotdeauna o experienta grozava. Se gasesc atat de multe optiuni incat, cu siguranta, exista cate un vin care sa acopere preferintele oricarei persoane, incepand de la cele mai corpolente vinuri rosii, pana la rosé-urile proaspete si vinurile albe, dulci, florale. Totusi, nu toata lumea cunoaste termenii de pe eticheta unui sticle de vin si nu stiu ce reprezinta vinul sec, demisec, demidulce sau dulce.

Astfel, vinul sec este cel care nu contine zahar rezidual si se afla la polul opus vinului dulce. In schimb, un vin nu se poate caracteriza numai dupa asta, pentru ca exista si multe alte detalii precum nivelul de taninuri sau concentratia alcoolica care pot avea o influenta majora asupra profilului unui vin.

In timpul procesului de vinificatie are loc fermentatia, cea care presupune ca drojdiile sa absoarba zaharurile care se gasesc in struguri pe cale naturala. Pentru a obtine vinuri dulci, procesul de fermentatie este oprit inainte de absorbtia intregii cantitati de zahar, pe cand in cazul vinurilor seci se consuma tot zaharul rezidual.


Asadar, vinurile seci sunt cele care contin intre 4 si 9 grame de zahar/litru. Cele demiseci contin intre 12 si 18 grame de zahar/litru, cele demidulci intre 12 si 45 de grame pe litru, iar vinurile dulci au peste zahar de 45 de grame/litru.

Feteasca Neagra din gama Premium este vin rosu sec pe care merita sa il incerci, acesta fiind unul dintre cele mai apreciate din portofoliul Cramei Budureasca. Dupa ce se aleg cei mai buni struguri, se desciorchineaza si se zdrobesc, iar mustul se fermenteaza in cisterne de inox pentru o perioada de aproximativ 14 zile la o temperatura de 29 de grade. Dupa fermentatia alcoolica, are loc cea malolactica, de care este nevoie pentru catifelarea vinului si obtinerea taninurilor moi. La finalul procesului de vinificatie, o parte din vin se matureaza in baricuri de stejar pentru circa 5 luni, astfel incat vinul sa dezvolte caracteristicile si aromele sale unice, pentru care este atat de apreciat. Se obtine, asadar, un vin de o culoare splendida, rubiniu inchis, cu arome fine de gem de prune si cuisoare. Se simte placut pe palatin datorita gustului intens de prune, mure, vanilie si piper negru, combinatia fiind inedita. Taninurile catifelate asigura vinului o structura buna, cu textura cremoasa. Acest vin este versatil si se poate consuma alaturi de o multime de preparate pe baza de porc si vita, iar pentru a fi pus cu adevarat in valoare, temperatura ideala de servire este de 18, 20 de grade.

Cabernet Sauvignon din gama Origini este un alt vin de inalta calitate din portofoliul Budureasca. Conditiile ideale de sol, experienta si atentia oenologilor au dus la obtinerea unui vin deosebit. Mustul a fost obtinut din strugurii culesi tarziu dupa fermentarea pe cale traditionala pentru o perioada de mai bine de doua saptamani. Dupa vinificatie, a urmat innobilarea vinului in baricuri pentru 12 luni, urmand ca mai apoi sa se invecheasca la sticla, astfel incat sa dobandeasca toate aromele pentru care este atat de apreciat astazi. Cabernet Sauvignon din gama Origini este un vin rosu rubiniu inchis, cu arome de cirese si note rafinate de tutun. Vinul este corpolent, avand un gust intens de fructe negre si vanilie. Este echilibrat, cu taninuri moi, naturale si cele preluate de la lemnul de stejar. Ca multe alte vinuri rosii seci straluceste alaturi de fripturi suculente din carne de vita premium, gatite la gratar sau la tigaie. Pentru a fi pus cu adevarat in valoare, este ideala servirea sa la o temperatura intre 18 si 20 de grade.

Asadar, alege vinul rosu sec care iti place din magazinul online al Cramei Budureasca!

0 comments:

Trimiteți un comentariu