Un vin bun asigura intotdeauna o experienta grozava. Se gasesc atat de multe optiuni incat, cu siguranta, exista cate un vin care sa acopere preferintele oricarei persoane, incepand de la cele mai corpolente vinuri rosii, pana la rosé-urile proaspete si vinurile albe, dulci, florale. Totusi, nu toata lumea cunoaste termenii de pe eticheta unui sticle de vin si nu stiu ce reprezinta vinul sec, demisec, demidulce sau dulce.
Astfel, vinul sec este cel care nu contine
zahar rezidual si se afla la polul opus vinului dulce. In schimb, un vin nu se
poate caracteriza numai dupa asta, pentru ca exista si multe alte detalii
precum nivelul de taninuri sau concentratia alcoolica care pot avea o influenta
majora asupra profilului unui vin.
In timpul procesului de vinificatie are loc
fermentatia, cea care presupune ca drojdiile sa absoarba zaharurile care se
gasesc in struguri pe cale naturala. Pentru a obtine vinuri dulci, procesul de
fermentatie este oprit inainte de absorbtia intregii cantitati de zahar, pe
cand in cazul vinurilor seci se consuma tot zaharul rezidual.
Asadar, vinurile seci sunt cele care contin
intre 4 si 9 grame de zahar/litru. Cele demiseci contin intre 12 si 18 grame de
zahar/litru, cele demidulci intre 12 si 45 de grame pe litru, iar vinurile
dulci au peste zahar de 45 de grame/litru.
Feteasca Neagra din gama Premium este vin rosu
sec pe care merita sa il incerci, acesta fiind unul dintre cele mai apreciate
din portofoliul Cramei Budureasca. Dupa ce se aleg cei mai buni struguri, se
desciorchineaza si se zdrobesc, iar mustul se fermenteaza in cisterne de inox
pentru o perioada de aproximativ 14 zile la o temperatura de 29 de grade. Dupa
fermentatia alcoolica, are loc cea malolactica, de care este nevoie pentru
catifelarea vinului si obtinerea taninurilor moi. La finalul procesului de
vinificatie, o parte din vin se matureaza in baricuri de stejar pentru circa 5
luni, astfel incat vinul sa dezvolte caracteristicile si aromele sale unice,
pentru care este atat de apreciat. Se obtine, asadar, un vin de o culoare
splendida, rubiniu inchis, cu arome fine de gem de prune si cuisoare. Se simte
placut pe palatin datorita gustului intens de prune, mure, vanilie si piper
negru, combinatia fiind inedita. Taninurile catifelate asigura vinului o
structura buna, cu textura cremoasa. Acest vin este versatil si se poate
consuma alaturi de o multime de preparate pe baza de porc si vita, iar pentru a
fi pus cu adevarat in valoare, temperatura ideala de servire este de 18, 20 de
grade.
Cabernet Sauvignon din gama Origini este un
alt vin de inalta calitate din portofoliul Budureasca. Conditiile ideale de
sol, experienta si atentia oenologilor au dus la obtinerea unui vin deosebit.
Mustul a fost obtinut din strugurii culesi tarziu dupa fermentarea pe cale
traditionala pentru o perioada de mai bine de doua saptamani. Dupa vinificatie,
a urmat innobilarea vinului in baricuri pentru 12 luni, urmand ca mai apoi sa
se invecheasca la sticla, astfel incat sa dobandeasca toate aromele pentru care
este atat de apreciat astazi. Cabernet Sauvignon din gama Origini este un vin
rosu rubiniu inchis, cu arome de cirese si note rafinate de tutun. Vinul este
corpolent, avand un gust intens de fructe negre si vanilie. Este echilibrat, cu
taninuri moi, naturale si cele preluate de la lemnul de stejar. Ca multe alte
vinuri rosii seci straluceste alaturi de fripturi suculente din carne de vita
premium, gatite la gratar sau la tigaie. Pentru a fi pus cu adevarat in
valoare, este ideala servirea sa la o temperatura intre 18 si 20 de grade.
Asadar, alege vinul rosu sec care iti place
din magazinul online al Cramei Budureasca!
0 comments:
Trimiteți un comentariu